Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Διευρύνονται οι αντιδράσεις για τα πετρέλαια

Συνεχίζονται και πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την ενδεχόμενη εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.

Μετά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ομάδα πολιτών ενάντια στις εξορύξεις, η περιφερειακή παράταξη «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» καλεί σε σύσκεψη την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, στις 7 το....
 

απόγευμα, στην αίθουσα της περιφέρειας στην Στοά Σάρκα, με στόχο την ενίσχυση του αγώνα όσων διαφωνούν με την δραστηριότητα της κοινοπραξίας, στην οποία έχουν εκχωρηθεί τα δικαιώματα έρευνας.
 
«Όπως φαίνεται και από την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που η ίδια η εταιρεία κατέθεσε για έγκριση, η καταστροφή και οι συνέπειες στον τόπο μας θα είναι τεράστιες. Χιλιάδες στρέμματα θα ερημωθούν. Θα έχουμε ανεπίστρεπτη διατάραξη της ισορροπίας πανίδας και χλωρίδας στην περιοχή μας. 

Θα έχουμε διατάραξη της τωρινής «σεισμικής ισορροπίας» με κίνδυνο πρόκλησης καταστρεπτικών σεισμών, κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και καταστροφικές συνέπειες για τις οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή όπως στην γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, τουρισμό κ.λπ. 

Τα οφέλη θα είναι μεγάλα μόνο για τις πολυεθνικές και τους πολιτικούς. υπηρέτες τους. Για τους κατοίκους θα μείνουν κάποια μεροκάματα «πείνας» και η καταστροφή της ερημοποίησης που θα αφήσουν πίσω τους οι εταιρείες», αναφέρει χαρακτηριστικά στην πρόσκληση.
 
Οι αντιδράσεις συνεχίζονται και σε επίπεδο δήμων. 

Μετά τους δήμους Ζίτσας και Ζαγορίου, το θέμα της ανάκλησης της άδειας για σεισμικές γεωφυσικές έρευνες στις δημοτικές εκτάσεις του δήμου Πωγωνίου συζητείται εκτάκτως σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αύριο Τετάρτη, στις 5.30 το απόγευμα, μετά από αίτημα της μείζονος αντιπολίτευσης. 

Το αίτημα στηρίζει τη συλλογή υπογραφών από δημότες -με πρωτοβουλία της Κίνησης Καθαρός Καλαμάς- που ζητούσαν την επανεξέταση του θέματος και την παρουσίαση όλων των απόψεων, λόγω έλλειψης ενημέρωσης.

Η Κίνηση Καθαρός Καλαμάς καλεί τους πολίτες να παραβρεθούν στη συνεδρίαση και «να εκφράσουν τη γνώμη τους για το πως βλέπουν αυτή την περίφημη "ανάπτυξη” για την Ήπειρο. Αφορά τον τόπο μας και το μέλλον του. Αφορά την προκοπή του ή τη δραματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος με καταστροφικές επιπτώσεις στη χλωρίδα, την πανίδα, τα νερά, την υγεία και ποιότητα ζωής, τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό», τονίζουν τα μέλη της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η κοινοπραξία Energean Oil-Repsol πρόκειται τι επόμενο διάστημα να δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά στο κομμάτι της ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής, προκειμένου να διασαφηνίσει πως οι αντιδράσεις δεν εδράζονται σε επιστημονικά δεδομένα και πως έχουν ληφθεί όλα εκείνα τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποφυγή κινδύνων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...