Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

10 Μαρτίου 1944 : Η Γέννεση μιας νέας εξουσίας, αυτής του λαού

Δίπλα στην κατοχική κυβέρνηση των Αθηνών, που αντλούσε την δύναμη της από τους Γερμανούς, και στην εξόριστη κυβέρνηση του Καΐρου, η οποία αντλούσε την δύναμη της από τον βασιλιά και τους Άγγλους, δημιουργήθηκε στις 10 Μαρτίου 1944 και μία τρίτη: 

Η ΠΕΕΑ (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης), η οποία αντλούσε την δύναμη της από την αντίσταση.

Η ιδρυτική της διακήρυξη έγραφε: ....
«Αφ’ ότου η επαναστατική δράση του ελληνικού λαού, βαδίζοντας από νίκη σε νίκη, έφερε στην απελευθέρωση ενός μεγάλου τμήματος της ελληνικής γης και στη δημιουργία πολυάριθμου λαϊκού στρατού, πρόβαλε φανερά η ανάγκη ενός υπεύθυνου πολιτικού οργάνου στην Ελεύθερη Ελλάδα, που να συμβολίζει την εθνική ενότητα, να συντονίζει τον αγώνα κατά των Γερμανών και των Βουλγάρων και να κατευθύνει τα διοικητικά όργανα, που είχαν αυθόρμητα δημιουργηθεί».
  Πρώτος πρόεδρος της ορίστηκε ο Ευριπίδης Μπακιρτζής και το κύρος της απλώθηκε σύντομα. 
 
  Η ΠΕΕΑ, ιδρύθηκε από το ΕΑΜ στη Βίνιανη Ευρυτανίας και είναι ευρύτερα γνωστή ως κυβέρνηση του βουνού. 
 
  Λίγο αργότερα ανέλαβε πρόεδρος ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αλέξανδρος Σβώλος, ένας σπουδαίος δημοκράτης διανοούμενος και πολιτικός. Αντιπρόεδρός της ο Ε. Μπακιρτζής, γραμματέας Δικαιοσύνης ο Ηλ. Τσιριμώκος, Στρατιωτικών ο Μ. Μάντακας, Εσωτερικών ο Γ. Σιάντος,
 
 Συγκοινωνίας ο Ν. Ασκούτσης, Οικονομικών Άγγελος Αγγελόπουλος (που ασχολήθηκε στη συνέχεια μεθοδικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων), Υγείας ο Πέτρος Κόκκαλης, εμβληματική μορφή της Αντίστασης και της Ιατρικής, Γεωργίας ο Κ. Γαβριηλίδης και Εθνικής Οικονομίας ο Στ. Χατζήμπεης. 

Ανέπτυξε καινοτόμες δράσεις λαϊκής εξουσίας, οικονομίας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λαϊκής Δικαιοσύνης.

Το αν θα μπορούσε η ΠΕΕΑ να αποτελέσει την κυβέρνηση της χώρας μετά την απελευθέρωση θα παραμείνει ένα από τα πολλά ερωτηματικά, καθώς η συμμετοχή της στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά τον Λίβανο απέκλεισε κάθε τέτοια πιθανότητα.
 
  Το έργο της ΠΕΕΑ ήταν ιδιαίτερα πλούσιο. 
 
  Εκανε προσπάθεια να δικαιώσει τις προσδοκίες όλων όσοι είχαν αγωνιστεί με αυταπάρνηση και ηρωισμό ενάντια σε ξένους και ντόπιους δυνάστες, αποτυπώνοντας τους πρώτους καρπούς της συλλογικής δουλιάς ενός λαού που πεισματικά και θαρραλέα αποζητούσε την προκοπή.
 
   Με τον «Κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» η ΠΕΕΑ καθόρισε την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες των Επαρχιακών Συμβουλίων, των Διοικητικών Επιτροπών, των υπηρεσιών των Γραμματειών.
 
  Καθόρισε νομοθετικά το ελάχιστο όριο συντήρησης του εργαζόμενου και της οικογένειάς του.
 
  Αναγνώρισε, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, την ισοτιμία της γυναίκας με τον άντρα, τη μισθολογική εξίσωση του εργαζόμενου και της εργαζόμενης. 
 
  Παραχώρησε τα δάση και τους βοσκότοπους στις κοινότητες.
 
 Μερίμνησε για την ανακούφιση των οικογενειών των θυμάτων, των απόρων και των πυροπαθών. Εξασφάλισε τη λειτουργία δημοτικών σχολείων, όπως και παιδαγωγικών φροντιστηρίων για προετοιμασία δασκάλων, τύπωσε βιβλία. 
 
  Ιδρυσε το Σώμα Εθνικής Πολιτοφυλακής, για να φρουρεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού. 



1 σχόλιο:

  1. Δίπλα στην κατοχική κυβέρνηση των Αθηνών, που αντλούσε την δύναμη της από τους Γερμανούς, και στην εξόριστη κυβέρνηση του Καΐρου, η οποία αντλούσε την δύναμη της από τον βασιλιά και τους Άγγλους, δημιουργήθηκε στις 10 Μαρτίου 1944 και μία τρίτη:

    Η ΠΕΕΑ (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης), η οποία αντλούσε την δύναμη της από την αντίσταση.

    Η ιδρυτική της διακήρυξη έγραφε: ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...