Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Κάτι τύποι ζημίωσαν το Δημόσιο όσο πουλήθηκε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το δικαστήριο τους έστειλε σπίτια τους

Είχαν πρότερο έντιμο βίο αφού

Βαρύτατες ποινές μοίρασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κατά την εκδίκαση της υπόθεσης για την προμήθεια του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στο στρατό ξηράς. 
 
Όμως, οι ποινές που κυμαίνονται από 10 ως.... 
 
16 χρόνια κάθειρξης για 17 ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας, έχουν όλες ανασταλτικό χαρακτήρα, οπότε οι συγκεκριμένοι άνθρωποι πήγαν σπίτια τους ανενόχλητοι.

Συγκεκριμένα, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 16 ετών με αναστολή οι Θωμάς Λιακουνάκος και Ηλίας Αρκουμανέας, πρώην ιδιοκτήτης και υψηλόβαθμο στέλεχος της Sonak, αντίστοιχα. Σε 16 χρόνια με αναστολή καταδικάστηκαν οι πρώην γενικοί γραμματείς Εξοπλισμών Γιώργος Κολλίρης και Ευάγγελος Βασιλάκος. 
 
Σε κάθειρξη 10 ετών με αναστολή, καταδικάστηκαν οι Κάντας (πρώην αναπληρωτής γενικό διευθυντή Εξοπλισμών), Αρβανιτάκης, Βλάχος, Χατζηνάκης, Πετρόπουλος, Αντωνακόπουλος, Δελατόλλας, Κουλούρας, Λεονταρίτης, Ηρακλείδης, Ντούμας, Κλάρας, Πατσιαούρας. Αξιοσημείωτο είναι πως η εισαγγελική πρόταση, ήταν αρχικά, η πλήρης απαλλαγή των κατηγορουμένων.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι σχετίζονται με την επίμαχη σύμβαση για το εξοπλιστικό πρόγραμμα, που αφορά τον αποκαλούμενο ηλεκτρονικό πόλεμο, η προμήθεια του οποίου, σύμφωνα με την κατηγορία, ανήλθε σε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, με σημαντική ζημία για το ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, η εταιρεία του Θ. Λιακουνάκου έλαβε ως προκαταβολή το ποσό των 34.515.615 ευρώ, αν και το επίμαχο σύστημα παρεμβολής που προσέφερε η εταιρεία απέτυχε στις δοκιμές πεδίου που έγιναν το 2001, σε χρόνο δηλαδή πριν την υπογραφή της σύμβασης.

Σημειώνεται πως τα στελέχη του υπουργείου Άμυνας που καταδικάστηκαν για την υπόθεση, δρούσαν επί θητειών Τσοχατζόπουλου, Παπαντωνίου και Μεϊμαράκη, το ονόματα των οποίων όμως δεν αναμείχθηκαν για κάποιο λόγο στην υπόθεση, αφού άλλωστε απλοί προϊστάμενοί τους ήταν. Τι θα μπορούσαν να ξέρουν…

Με την απόφαση αναγνωρίζεται στο Δημόσιο για την υλική ζημία που υπέστη, ποσό 48.408.000 ευρώ καθώς και για την ηθική βλάβη ποσό 100.000 ευρώ καταβλητέο από τους Λιακουνάκο, Αρκουμανέα, Κολλίρη και Βασιλάκο. Το δικαστήριο επέβαλε επίσης σε όλους τους καταδικασθέντες απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως το ποσό των 48 εκατομμυρίων ευρώ, ξεπερνά κατά μόλις τρία εκατομμύρια, το αντίστοιχο ποσό το οποίο εισέπραξε το ελληνικό κράτος από το ξεπούλημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το οποίο ανήλθε στα 45 εκατομμύρια. Δεν έχει κάποια σχέση με την υπόθεση, αλλά το αναφέρουμε σαν μέτρο σύγκρισης.
 
 
 
spasmenoparathyro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...