Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Για ποιους λόγους σημειώνεται σεισμική έξαρση; Υπάρχει σχέση ανάμεσα στους καταστροφικούς σεισμούς και τις έρευνες για πετρέλαιο-φυσικό αέριο;

Ο Αλβανικός λαός μετράει δεκάδες θύματα, εκατοντάδες τραυματίες, το 1/3 των σπιτιών είναι άχρηστο.
 
Είναι οι συνέπειες της καπιταλιστικής ανάπτυξης που καταρρέει ως χάρτινος πύργος αλλά τα θύματα είμαστε εμείς.

Ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά σημειώνεται ισχυρός....

σεισμός το πρωί της Τετάρτης, στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στις 09:23 ώρα Ελλάδος και είχε μέγεθος 6,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι ισχυρίζονται ότι οι σεισμοί είναι άσχετοι μεταξύ τους.

Μήπως όμως οι σεισμοί είναι άσχετοι για τις έρευνες για τα ενεργειακά κοιτάσματα;

Αυτά υποστήριζε ο Τσελέντης μέχρι πρόσφατα

Αλήθεια, θυμόμαστε τι μας έλεγε ο καθηγητής Τσελέντης;

Για ποιους λόγους σημειώνεται σεισμική έξαρση; Είχε ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ο καθηγητής Τσελέντης!

Το επίκεντρο εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο, 20 χιλιόμετρα ΝΔ των Αντικυθήρων, σε απόσταση 258 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας.

Ο καθηγητής Άκης Τσελέντης μιλά για "μαύρη κατάρα" αλλά οι ελληνικές και ξένες πετρελαϊκές εταιρίες είναι αδίστακτες... 

«Οι έρευνες για πετρέλαιο θα προκαλέσουν ενεργοποίηση ρηγμάτων» (VIDEO)

Στον «χορό» των Ρίχτερ είναι τις τελευταίες ώρες η Μακεδονία, έπειτα από διαδοχικούς σεισμούς που έχουν σημειωθεί στο Κιλκίς, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι της περιοχής να ξενυχτήσουν έξω από τα σπίτια τους.

Περισσότερες από 10 σεισμικές δονήσεις έχουν σημειωθεί από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας έως και το πρωί της Τρίτης. 

Η ισχυρότερη καταγράφηκε στις 6:24 το πρωί και είχε μέγεθος 4,7 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και ακολούθησε αμέσως μετά δόνηση 3,1 Ρίχτερ.


Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 00:13, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, μεγέθους 4 Ρίχτερ, 8 χλμ. βορειοανατολικά του Δροσάτου. Ακολούθησε τρία λεπτά αργότερα δεύτερη δόνηση, 3,8 Ρίχτερ και στις 00:19 τρίτος σεισμός, 3,3 Ρίχτερ.

Ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού

Οι σεισμολόγοι δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής και σημείωσαν ότι είναι πιθανό να πρόκειται για προσεισμική ακολουθία και να υπάρξει ισχυρότερη σεισμική δόνηση. Αλλωστε, όπως είπαν, πρόκειται για περιοχή με ρήγματα που δίνουν μεγαλύτερους σεισμούς.

«Έχουμε ''σμήνος'' σεισμών που έγιναν αισθητή σε όλη την κεντρική Μακεδονία. Είναι κάτι που παρατηρείται πολλές φορές στον ελληνικό χώρο και έχει να κάνει με τα ρήγματα της περιοχής», δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Από την εμπειρία μας διαπιστώνουμε ότι οι σεισμοί δεν θα σταματήσουν αμέσως. Θα υπάρξει εξέλιξη της δραστηριότητας. Είμαστε επιφυλακτικοί τις πρώτες ώρες», συμπλήρωσε και συμβούλεψε τους κατοίκους της περιοχής να μην μπουν σε παλιά σπίτια. iefimerida.gr / Newsit / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / Ελλαδα /

Σεισμός στον Κορινθιακό: «Δεν ήταν ο κύριος» – Υπό στενή παρακολούθηση το ρήγμα που έχει… βεβαρημένο ιστορικό!

Δημοσιεύθηκε: 31/12/2017

- Ισχυρότατος σεισμός αναστάτωσε τους κατοίκους της Αττικής, της Στερεάς και της Πελοποννήσου

- Σημειώθηκε στον Κορινθιακό και είχε μέγεθος 4,6 Ρίχτερ - Έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Αθήνας 

- "Πολύ μικρός για να μιλάμε για κύριο σεισμό", τονίζει ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος - Επιφυλακτικός ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας


Πρώτες εκτιμήσεις

Να σημειωθεί ότι η αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού για τον σεισμό ήταν 4,7 Ρίχτερ ενώ το Ευρωμεσογειακό έκανε λόγο για σεισμό 5,2 ρίχτερ.

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ http://www.newsit.gr
Άκης Τσελέντης: «Οι έρευνες για πετρέλαιο θα προκαλέσουν ενεργοποίηση ρηγμάτων» (VIDEO)
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο καθηγητής σεισμολογίας για τις γεωτρήσεις στο Κατάκολο
28.04.2017|


Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης για τις γεωτρήσεις στο Κατάκολο που ξεκινούν άμεσα. Αναφέρει πως υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης ρηγμάτων αλλά και καταστροφής του περιβάλλοντος.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΕ ΓΑΛΑΖΙΟ ΦΟΝΤΟ» ΣΤΟ «ΡΑΔΙΟ ΓΑΜΜΑ»

Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών



Δεν αποκλείει φαινόμενο blowout όπως έγινε στον κόλπο του Μεξικού, ενώ αναφέρει πως στην Πολιτεία της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ στην οποία δεν γίνονται ποτέ σεισμοί, άρχισε η γη να τρέμει με 5,7 Ρίχτερ. 

Ο Άκης Τσελέντης ξεκαθάρισε από την αρχή πως δεν είναι αντίθετος με την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Ελλάδος. Όμως ζητά αυτή η εκμετάλλευση να γίνει σωστά, και όχι όπως πάνε. «Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η περιοχή της Δυτικής Ελλάδος είναι η πιο σεισμική περιοχή της Ευρώπης και μία από τις πιο σεισμικά ενεργές περιοχές του κόσμου. Να μην ξεχάσουμε επίσης πως το βασικό μας προϊόν είναι το τουριστικό προϊόν. 

Το Ιόνιο και η Δυτική Ελλάδα έχει άπειρες πανέμορφες ακτές, έχει περιβαλλοντικά πάρκα κλπ»! Θεωρώ πως είναι «μαύρη κατάρα» Ο καθηγητής σεισμολογίας θεωρεί πως το εγχείρημα που ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες στο Κατάκολο είναι «μαύρη κατάρα»! Λέει χαρακτηριστικά: 
Θεωρώ πως αυτό που πάει να γίνει δεν είναι να βρουν τον μαύρο χρυσό, αλλά το όλο εγχείρημα θα είναι μαύρη κατάρα, γιατί στην εποχή των εναλλακτικών ενεργειών θα πρέπει να κοιτάξουμε αλλού και όχι στην «πίσσα»! Αλλά αυτό είναι πολιτική. 

Σίγουρα όμως θα πρέπει να ξέρει η εταιρεία που να βάλει το τρυπάνι. Εδώ ένα Νοσοκομείο φτιάχνεις και κάνεις την λεγόμενη μελέτη σεισμικής επικινδυνότητας. Κάνεις μία επέκταση σχεδίου πόλεως και λες στον Δήμαρχο πρόσεξε εδώ δεν θα επεκταθείς. 

Και αυτό στο δείχνει η μικροζωνική μελέτη» λέει ο καθηγητής επισημαίνοντας πως τιποτα από τα παραπάνω δεν έχει γίνει. Για να ξεδιπλώσει στην συνέχεια την επιχειρηματολογία του, που σίγουρα θα πρέπει να προβληματίσει τους αρμοδίους… 

Κίνδυνος ενεργοποίησης ρηγμάτων! Θα «κόψει» την γεώτρηση σαν … καρότο! 

Ο καθηγητής σεισμολογίας είναι κατηγορηματικός ως προς την πρόκληση σεισμών από τις γεωτρήσεις. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας «Κόσμος της Πάτρας» τόνισε: 
«Η άντληση του πετρελαίου προκαλεί δευτερογενή γέννηση σεισμών, προκαλεί ενεργοποίηση ρηγμάτων. Αυτό είναι δεδομένο. Έχω χίλια παραδείγματα. Κλασικό παράδειγμα το παράδειγμα της Οκλαχόμα. Μία περιοχή εντελώς «ασεισμική», στην οποία η άντληση προκάλεσε σεισμό κοντά στα 5,7 Ρίχτερ. Και με τεράστια σεισμική αλληλουχία. Εκεί δεν γίνονταν καθόλου σεισμό. 

Και δεν λέω να προκαλέσει σεισμό στο Ιόνιο και να καταστραφούν τα νησιά μας γιατί τα νησιά είναι θωρακισμένα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο σεισμός μπορεί να κόψει την γεώτρηση… σαν καρότο! Και επειδή μιλάμε για κοιτάσματα υψηλών πιέσεων τότε θα έχουμε το φαινόμενο blowout. 

Δεν μπορεί να δουλέψει και το πετρέλαιο βγαίνει πάνω. Και καταλαβαίνετε αυτό, τι σημαίνει! Ενδεχόμενο να υπάρξει ρύπανση… όπως στο Μεξικό! «Το φαινόμενο blowout συνέβη στον Κόλπο του Μέξικο» συνεχίζει ο καθηγητής. 

«Εκεί είχαμε 4 εκατομμύρια βαρέλια αργό πετρέλαιο που βγήκαν στις ακτές και καταστράφηκαν ολόκληρες κοινωνίες. Τι πρέπει να γίνει λοιπόν. Το οποίο δεν υπάρχει στην πραγματικά γελοία περιβαλλοντική μελέτη που κατατέθηκε. Πρώτο που πρέπει να γίνει είναι μία λεπτομερής μικροζωνική μελέτη του βυθού. 

Πρέπει με τεχνικές να δούμε που είναι τα σεισμογόνα ρήγματα, και δεύτερον εφόσον τοποθετηθεί η γεώτρηση και αρχίσει η πρώτη φάση της άντλησης να υπάρχουν δίκτυα τοπικά, υπάρχουν σήμερα τέτοιες τεχνικές με συστοιχία σεισμικών ραντάρ, με τα οποία εντοπίζουμε πολύ μικρούς σεισμούς. 

Για παράδειγμα βλέπω σήμερα σεισμούς στην Κεφαλλονιά, της τάξης του 0,2 Ρίχτερ στα 200 χιλιόμετρα. Επομένως πρέπει κατά τη διάρκεια της άντλησης να παρακολουθούμε, μήπως έχουμε ενεργοποίηση κάποιου κοντινού ρήγματος και μήπως έχουμε μετατόπιση επικέντρου προς την περιοχή της γεώτρησης. 

Και αυτό το γελοίο επιχείρημα που ακούω από τους ανθρώπους κάποιων εταιρειών, τα παπαγαλάκια τα λεγόμενα, ότι επειδή έχουν εύκαμπτα στελέχη γεωτρήσεων, δεν πρόκειται να σπάσουν, μα δεν μιλάω εγώ για σπάσιμο του σωλήνα της γεώτρησης, μιλάω για αστοχίες στον περιβάλλοντα χώρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...